Üdvözöljük a DEIDI honlapján!

Mozgásban konferencia

Hírolvasó

A Molnár János-barlang titkai – a Budapest Inferno című film vetítése az Akadémián

MTA - k, 04/24/2018 - 00:00
Hogyan segíthet evolúciós kérdések megfejtésében egy, a főváros alatt húzódó termálvizes barlang? Milyen új állatfajokat fedeztek fel a barlangban, és mi a táplálékforrásuk az itt található élőlényeknek? Európa legnagyobb hidrotermális barlangjának járatai jelenleg is feltárás alatt vannak. A meghívott barlangbiológusok legújabb felfedezéseiről is hallhattak a Filmklub az Akadémián legutóbbi eseményén.

Nemzetközi konferencia a vizuális nevelésről az MTA Székházban

MTA - h, 04/23/2018 - 00:00
Az MTA úttörő szerepet játszik a képi kultúra és a képi pedagógia alapvető kérdéseinek kutatásában. Ehhez a folyamathoz illeszkedik az a nagyszabású konferencia, amelyet Lovász László, az MTA elnöke és Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora nyit meg az MTA Székházában április 26-án.

Falling Walls Lab – falakat ledöntő innovátorok kerestetnek

MTA - cs, 04/19/2018 - 14:10
Három percben beszámolni kutatási projektekről, üzleti tervekről vagy társadalmi kezdeményezéssel kapcsolatos ötletekről – ez a feladat a Falling Walls Lab elnevezésű rendezvényen, amelynek magyarországi válogatóját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartják júniusban.

Kanyarójárvány: Európa tudományos és orvosi akadémiái európai oltási könyv és nyilvántartás létrehozását sürgetik

MTA - sze, 04/18/2018 - 14:33
Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete és az Európai Orvostudományi Akadémiák Szövetsége tíz pontban sorolja fel javaslatait az átoltottság mértékének javítására az Európai Unióban.

Elhunyt Knoll József farmakológus, az MTA rendes tagja

MTA - k, 04/17/2018 - 09:50
Életének 93. évében, 2018. április 17-én elhunyt Knoll József, az MTA rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének professor emeritusa. A magyar gyógyszerkutatás kiemelkedő alakjának nevéhez több gyógyszer kifejlesztése is köthető.

Célok és programszintű eredmények az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programjának első évében

MTA - k, 04/17/2018 - 00:00
Az Akadémia 2016-ban Lovász László elnök kezdeményezésére indította el négyéves kutatási programját, amelynek keretében az oktatás szakmódszertani kérdéseire adnak tudományosan megalapozott válaszokat a támogatást elnyert kutatók, az általuk kidolgozott elméletet pedig aktív pedagógusok közreműködésével a gyakorlatban is kipróbálják. Az első év eredményeit és tapasztalatait összegezte Patkós András akadémikus, a Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program Programtanácsának elnöke.

Legyen világosság! – filmbemutató az ITER-ről az Akadémián

MTA - h, 04/16/2018 - 12:30
Mikorra készülhet el a jelenleg építés alatt lévő legnagyobb fizikai-technológiai kísérleteként nyilvántartott fúziós reaktor? Mi a hazai kutatók szerepe a kísérletben? A film rendezője négy évig dolgozott azon, hogy utánajárjon a dél-franciaországi projekt hátterének, és egyúttal bemutassa a fúziós energia történetét a nézőknek. A Filmklub az Akadémián sorozat telt házas nyitófilmje Mila Aung-Thwin Let there be light című alkotása volt az Akadémia Dísztermében.

Megalakult az MTA Amerikai Magyar Bizottsága

MTA - p, 04/13/2018 - 00:00
Négy, az Egyesült Államokban működő magyar tudósszervezet részvételével és a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával újabb határon kívüli akadémiai testület alakult. Az erről szóló megállapodást április 6-án írták alá a washingtoni magyar nagykövetségen. A dokumentumot az MTA részéről Lovász László elnök látta el kézjegyével.

2018-ban is pályázhatnak az „Élvonal” programra a legkiválóbb kutatók

MTA - cs, 04/12/2018 - 00:00
Megjelent az „Élvonal” pályázati felhívás, amelyre olyan vezető kutatók nyerhetnek támogatást, akik a legutóbbi 10 évben nyújtott teljesítményük alapján a világ tudományos élmezőnyébe tartoznak, és saját tudományterületükön nemzetközileg elismert, kiemelkedő hatást kiváltó eredményeket értek el. Az elsőként tavaly megjelent felhívás 2018-ban ismét 3 milliárd forintos keretösszeggel nyílik meg a jövő januárban induló projektek számára.

A tudóssegélyre hívja fel a figyelmet az MTA Szociális Bizottsága

MTA - sze, 04/11/2018 - 12:28
2017 óta ismét igényelhető a tudóssegély az MTA Szociális Bizottságától elhunyt tudósok hozzátartozói részére. Legutóbbi ülésén a bizottság ajánlásokat fogalmazott meg a keret jobb kihasználása érdekében. Az ajánlásokat a Vezetői Kollégium április 10-én elfogadta.

Elhunyt Gábos Zoltán fizikus, az MTA külső tagja

MTA - sze, 04/11/2018 - 10:25
2018. április 9-én, életének 94. évében elhunyt Gábos Zoltán elméleti fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a hajdani Bolyai Egyetem és a jelenlegi Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora, majd professor emeritusa. Egykori tanítványa és kollégája, Néda Zoltán professzor emlékezik rá.

Tudományról három percben – FameLab az Akadémián

MTA - k, 04/10/2018 - 09:53
Miért könnyű szülővé válnia egy pingvinnek, de miért nehéz ugyanez egy fókának? Miként segíti a reggeli „gyógysör” átvészelni a görbén sikerült éjszaka okozta kellemetlen tüneteket? Összeolvadó fekete lyukak és gravitációs hullámok, virtuális séta a molekulák világában és szerelem a vérbaj idején. Néhány azok közül a témák közül, amelyekről a Magyarországon idén először megrendezett tudománykommunikációs verseny, a FameLab elődöntőjében beszéltek a résztvevők.

A furmintok domináltak az MTA 2018-as bormustráján

MTA - k, 04/10/2018 - 00:00
Tizennégy magyarországi és egy határon túli borvidék 146 bora versengett az MTA Bora 2018 Borverseny díjaiért. A borértő tudósokból és szakértőkből álló bírálóbizottság poharaiba a legtöbb tétel idén is Tokajból érkezett. A legnépesebb mezőny – immár hagyományosan – a középkategória fehérborainál alakult ki. A desszertborok mezőnyét pedig úgy ítélte meg a zsűri, hogy az abban szereplő borok a világ bármelyik borversenyén magas pontszámokat kaptak volna.

Minőségi programokra és a tanárképzésre koncentrálok – beszélgetés az MTA Kolozsvári Területi Bizottsága elnökével

MTA - h, 04/09/2018 - 11:56
A Magyar Tudományos Akadémia első határon túli területi bizottsága 2007 januárjától működik Kolozsváron. Jelenleg az MTA 20 külső tagja és köztestületének 859 tagja él és dolgozik Erdélyben. Néda Zoltánnal, az MTA Kolozsvári Területi Bizottsága elnökével beszélgettünk arról, milyen ügyekkel terveznek foglalkozni, miért fontos a felsőoktatás után a közoktatásra odafigyelni Erdélyben, és arról, hogy fizikusként milyen típusú kutatásokban érzi otthon magát.

Három magyar kutató is elnyerte az Európai Kutatási Tanács Advanced Grantjét

MTA - h, 04/09/2018 - 09:35
Az Európai Kutatási Tanács 2018-ban 653 millió euróval támogat 269 élvonalbeli kutatót, köztük három magyar tudóst, akik közül Nusser Zoltán akadémikus immár a második alkalommal nyerte el ezt a grantet.

Három magyar kutató is elnyerte az Európai Kutatási Tanács Advenced Grantjét

MTA - h, 04/09/2018 - 09:35
Az Európai Kutatási Tanács 2018-ban 653 millió euróval támogat 269 élvonalbeli kutatót, köztük három magyar tudóst, akik közül Nusser Zoltán akadémikus immár a második alkalommal nyerte el ezt a grantet.

„Nehezen veszítek, győzni szeretek” – interjú Palkovits Miklós akadémikussal

MTA - h, 04/09/2018 - 00:00
Milyen hatással volt az idegtudományra és egyúttal egy magyar kutató személyes pályájára is egy amerikai kutatócsoport karácsonyi partija közben bemutatott agymintavételi módszer? Hogyan járult hozzá ez az eljárás az az agy kémiai feltérképezéséhez? Egyebek mellett ez is kiderül az Utak a Széchenyi térre című interjúsorozat újabb részéből.

Oldalak

 
 
 

Belépés