Üdvözöljük a DEIDI honlapján!

Mozgásban konferencia

Hírolvasó

Megalakult az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottsága, és egyhangúlag határozott az előterjesztett napirendi pontokról

MTA - p, 11/16/2018 - 17:15
2018. november 16-án először ült össze a Magyar Tudományos Akadémia Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottsága az MTA Székházában.

Nők a tudományos pályán – lehetőségek és nehézségek

MTA - sze, 11/14/2018 - 12:19
Milyen lehetőségeik vannak a nőknek, ha hivatásként választják a kutatói pályát, és milyen nehézségekkel kell szembesülniük? Erre a kérdésre keresték a választ annak a fórumnak a résztvevői, amelyet az MTA Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottság szervezett a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében az Akadémia Székházában.

Közoktatás, Nemzeti alaptanterv – előadások és panelbeszélgetés az MTA-n

MTA - sze, 11/14/2018 - 08:54
Az Akadémia az oktatást szakpolitikai kérdésnek tartja. Amikor pedig úgy látja, hogy szükséges, kinyilvánítja a véleményét róla. A célunk, hogy bizonyítékokon alapuló tudományos eredményekkel segítsük a döntéshozókat – mondta Lovász László, az MTA elnöke az Akadémia „Tudomány és Parlament – a Magyar Tudományos Akadémia feladatvállalása a közoktatásban” című fórumon.

A NAT 2018. augusztus 31-i koncepciójának véleményezése – MTA Közoktatási Elnöki Bizottság

MTA - h, 11/12/2018 - 12:08
A részletes, mind a NAT egészének szemléletével, mind az egyes szakterületekkel foglalkozó vélemények könnyebb kezelhetősége érdekében készült ez az összefoglaló, melyben az értékelő munkában részt vevő, mintegy 80 szakértő kolléga, MTA-osztályok és -bizottságok értékelését summázzuk.

Az MTA stratégiai koncepciója a tudomány szerepére a hazai innovációs rendszer megújításában

MTA - h, 11/12/2018 - 09:02
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Magyar Tudományos Akadémia közötti megállapodás mielőbbi megszületésének elősegítésére az Akadémia elkészítette az ITM-től kapott munkaanyag figyelembevételével stratégiai koncepcióját a tudomány szerepére a hazai innovációs rendszer megújításában. Az összefoglaló az MTA tudományos osztályainak elnökei, kutatóhálózati intézményvezetői és további akadémiai vélemények összegzése alapján készült, de még nem tekinthető az MTA hivatalos testületi álláspontjának.

Tudomány Mátyás király udvarában – új kiállítás az MTA Könyvtár és Információs Központban

MTA - p, 11/09/2018 - 00:00
Csillagászati művek a 15. század második feléből, humanista történetírók jeles munkái, valamint a híres Bibliotheca Corviniana egyik teljes kódexe is megtekinthető február végéig az MTA Könyvtár és Információs Központ, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, valamint az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársai által rendezett kiállításon.

Akadémiai kutatók vizsgálták Leonardo budapesti Lovas című szobrának eredetét

MTA - k, 11/06/2018 - 09:43
Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az MTA Energiatudományi Kutatóközpont munkatársai által végzett budapesti neutronos és RAMAN mérések újabb adalékokkal szolgálhatnak a szobor készítésének módjáról, ezáltal a szobor Leonardo da Vincihez köthető származásáról.

Elhunyt Szolcsányi János farmakológus, az MTA rendes tagja

MTA - h, 11/05/2018 - 12:07
Életének 81. évében, 2018. november 5-én elhunyt Szolcsányi János akadémikus, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa. A Széchenyi-díjas tudós a magyar farmakológiai kutatások kimagasló alakja volt, számos gyógyszer kidolgozása fűződik a nevéhez.

Előadások, programok egész novemberben – megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe

MTA - h, 11/05/2018 - 11:29
Lovász László elnök és Barnabás Beáta főtitkárhelyettes köszöntőjével, valamint Bokor József alelnöknek az önvezető autók jövőjéről szóló előadásával megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe idei rendezvénysorozata. Az MTA Székházában tartott ünnepség részeként átadták a kiemelkedő tudományos életművek elismeréseként az Akadémia Elnöksége által adományozott Eötvös József-koszorúkat is.

Rendkívüli közgyűlést tart az Akadémia – a Magyar Tudományos Akadémia közleménye

MTA - h, 11/05/2018 - 00:00
Október 30-án ülésezett az MTA Elnöksége. Az elnökségi tagok mellett az MTA és az ITM közti megállapodás előkészítéséről szóló napirendi pont megvitatására meghívást kaptak az MTA kutatóhálózatának vezetői is.

Nagycenki főhajtás és sopronpusztai faültetés – emlékezés Széchenyi Istvánra és az Akadémia alapítására

MTA - k, 10/30/2018 - 09:57
A nagycenki Széchenyi-mauzóleumban tartott hagyományos koszorúzással és a sopronpusztai hársfaültetéssel tisztelgett az MTA alapítója, Széchenyi István emléke előtt Lovász László elnök és Török Ádám főtitkár. A Magyar Tudomány Ünnepét megelőző programok részeként felkeresték az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézetének felújított épületét.

Átadták a felújított martonvásári Brunszvik-kertet

MTA - p, 10/26/2018 - 09:54
Hetven őshonos fa és több mint kétezer díszcserje kapott helyet abban a díszkertben, amelyet az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Agrárinnovációs Centrum Projektjének első lépéseként adtak át október 25-én. A megújult Brunszvik-kert után a tervek szerint 2019 elején adhatják majd át az Agroverzum Tudományos Élményközpontot, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont új kutatási tömbje pedig az engedélyes tervezési fázisba ért.

Vízi mezokozmosz: evolúciós kísérleti tartályokat létesítettek a Balaton partján

MTA - p, 10/26/2018 - 09:43
Megnyílt az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Kutatóintézet területén a kelet-közép-európai régió első vízi mezokozmosz telepe. Az új kutatási infrastruktúra átadásáról, a tizenkét műanyag tartály hazai és nemzetközi jelentőségéről, a főbb célkitűzésekről és kutatási irányokról képes összefoglalóban számolunk be.

Főtitkári elismerés az Akadémiai szolgálatában végzett kiemelkedő munkáért és kutatói eredményekért

MTA - p, 10/19/2018 - 00:00
Kiemelkedő tudományszervezői, igazgatási, fenntartási, szolgáltatási vagy üzemeltetési munkájukért tizenhatan, kutatói teljesítményükért pedig tizenketten vehették át Török Ádámtól, az MTA főtitkárától az Akadémia vezetői által alapított elismeréseket.

A Magyar Tudományos Akadémia közleménye

MTA - k, 10/16/2018 - 14:27
Tájékoztató a Magyar Tudományos Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium közötti egyeztetésről – 2018. október 16.

Galilei-díjat kapott Kelemen János akadémikus

MTA - cs, 10/11/2018 - 00:00
„Az olasz gondolkodás történetével foglalkozó munkáiért” Kelemen János akadémikus kapta az idei Galilei-díjat. Az elismerést október 6-án Pisában adták át az MTA rendes tagjának, az ELTE professor emeritusának.

Oldalak

 
 
 

Belépés