Üdvözöljük a DEIDI honlapján!

Mozgásban konferencia

MTA

Subscribe to MTA hírcsatorna
Frissítve: 33 perc 41 másodperc

Kedden folytatódnak a tárgyalások az MTA és az ITM között

p, 06/22/2018 - 11:55
Lovász László, az MTA elnöke kedden (június 26-án) folytatja a tárgyalásokat Palkovics Lászlóval, az ITM vezetőjével. E tárgyalások eredményéről még aznap tájékoztatja a délután összeülő Elnökséget.

Az MTA Lendület-kutatócsoportok vezetőinek nyilatkozata

cs, 06/21/2018 - 14:56
Az MTA 2009-ben hirdette meg a fiatal kutatóknak kiválósági programját, a Lendületet. A program célja az akadémiai és egyetemi kutatások megújítása kiemelkedő kutatók hazahívásával és a tehetségek itthon tartásával. Eddig összesen 164 Lendület-kutatócsoport alakult, melyek vezetői a hazai alapkutatások élvonalához tartoznak. Többségük aláírta az alább olvasható közleményt.

Budapest díszpolgára lett Lovász László

k, 06/19/2018 - 13:55
Az MTA elnöke a matematika és a számítógép-tudomány területén végzett világhírű kutatómunkájáért, hazai és nemzetközi oktatói, valamint magas szintű vezetői tevékenysége elismeréséül vehette át Tarlós István főpolgármestertől a kitüntetést a Fővárosi Közgyűlés keddi ünnepi ülésén. A díszpolgári cím odaítéléséről még áprilisban döntöttek a fővárosi képviselők. A főpolgármester javaslata és a Közgyűlés támogatása nyomán idén nyolcan lettek Budapest díszpolgárai.

Az Akadémia ragaszkodik a függetlenségéhez és a kutatás szabadságához

p, 06/15/2018 - 14:56
A 2019. évi költségvetési törvény és az MTA-törvény módosításának előkészítése a Magyar Tudományos Akadémiával való előzetes konzultáció nélkül történt, ezért az MTA azt kéri a Kormánytól, hogy ezek a törvényjavaslatok ebben a formában ne kerüljenek az Országgyűlés elé – többek között ezt szavazta meg 100%-os egyetértésben az MTA Elnöksége június 15-ei rendkívüli ülésén. A határozatot Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke terjesztette az Elnökség – két közgyűlés között az MTA legfőbb döntéshozó szerve – elé. Az ülésen részt vettek a kutatóközpontok és -intézetek vezetői.

Rendkívüli elnökségi ülés június 15-én

cs, 06/14/2018 - 15:26
Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke rendkívüli elnökségi ülést hívott össze június 15-én 9:30-ra.

Múzeumok Éjszakája a Magyar Tudományos Akadémián

sze, 06/13/2018 - 09:20
Idén is látogatható lesz a Magyar Tudományos Akadémia a Múzeumok Éjszakája alkalmából június 23-án, szombaton 18.00 órától. Holló Barnabás akadémiai szobrai, a Székház homlokzata, a Díszterem dekorációja vagy a Kisfaludy Társaság arcképcsarnoka – a szervezők idén különleges programokkal is várják az érdeklődőket.

A kutatókra kivételes szerep hárul – elismerés a környezetvédelemben használható tudományos eredményekért

h, 06/11/2018 - 00:00
A tudomány eszközeivel elősegíteni a helyi és a globális emberi környezet megóvását, a biológiai sokszínűség védelmét, a környezetbarát technológiák kifejlesztését és alkalmazását – ezt a célt támogatja az MTA a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjjal. Az elismerést idén három, eredményeivel a fajgazdagság megőrzéséhez, a globális klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez, valamint a legelésnek a gyepek biológiai sokféleségére gyakorolt hatásai megértéséhez hozzájáruló kutató vehette át.

Megkezdődött a Semmelweis-emlékév

sze, 06/06/2018 - 07:53
Semmelweis Ignác sorsa jól példázza, mennyire törékeny lehet egy kutató pályája, ha a tudományos közösség nem ért meg és fogad el egy új módszert, hanem ragaszkodik a kortárs dogmákhoz – mondta Lovász László, az MTA elnöke a Semmelweis Ignác-emlékév nyitókonferenciáján. Áder János államfő arról beszélt, születésének 200. évfordulóján olyan tudósra emlékezik az ország, aki sohasem erkölcsi diadalra vágyott, hanem minden gondolatával, tettével és hivatástudatával az emberi életet szolgálta.

Láthatatlan csecsemő, barátságos fejtetvek és izgalmas illatok – videón az Akadémián rendezett FameLab döntője

h, 06/04/2018 - 09:22
Természettudományos, matematikai, informatikai, mérnöki és orvosi területen kutatók, oktatók vagy hallgatók részére hirdették meg azt a tudománykommunikációs versenyt, amelyben a versenyzők mindössze három percet kaptak egy frappáns, tartalmas és közérthető előadás megtartására kutatásaik eredményéről vagy egyéb tudományos témáról. A FameLab magyarországi döntőjét az MTA Székház Dísztermében rendezték.

Tanárképzési stratégia Finnországban – Jari Lavonen professzor előadásai

h, 06/04/2018 - 00:00
Az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program meghívására szakértői munkalátogatást tesz Magyarországon Jari Lavonen, a Helsinki Egyetem professzora. A finn kutató két nyilvános előadást is tart: egyet Budapesten, egyet pedig Szegeden.

Egyéni sorsok a múltból – Régészet Napja 2018

cs, 05/31/2018 - 11:52
A Magyar Régész Szövetség szervezésében idén is megrendezték a Régészet Napja országos programsorozatot. 27 városban 52 intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez. A rendezvény idei témája a „Szerepek, sorsok, életek: az ezerarcú ember” volt. Az előadások és foglalkozások során megelevenedtek a múlt meghatározó személyiségei, királyok, hadvezérek, tudósok és felfedezők, híres, hírhedt vagy épp a névtelenség homályába veszett alakjai, akikről a régészet segítségével sok újat tudhattak meg az érdeklődők.

„Szeretném megerősíteni az SZBK helyét a térképen” – interjú Nagy Ferenccel, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatójával

h, 05/28/2018 - 10:45
Új alapokra akarja helyezni a Biokémiai Intézetet, a kutatói kiválóság alapján építené tovább a közösséget, és a jó pénzügyi helyzetet is kihasználva tenné az intézményt hosszú távon is eredményessé az év elején megválasztott új főigazgató. Nagy Ferenc úgy látja, Szegeden nagy lehetőségek nyíltak meg a tudományban, és ebben a szituációban kell megtalálni az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont helyét úgy, hogy megerősödve, arculatát megőrizve működhessen a jövőben.

Köszönet a felajánlásokért

p, 05/25/2018 - 11:23
Csaknem tízmillió forint gyűlt össze április végéig az MTA tagjainak felajánlása nyomán a tehetséges magyar fiatalok támogatására. Az Igazgyöngy Alapítvány nevében L. Ritók Nóra szakmai vezető írt köszönőlevelet.

Mesterséges intelligencia a rákkutatásban – 21 újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA

k, 05/22/2018 - 09:12
Hogyan lehet mesterséges intelligencia segítségével pontosabban megérteni a daganatos betegségek kialakulását és az agy működését? Melyek a bölcsőde, az óvoda, az iskola vagy az egyetem elkezdésekor a hatékony alkalmazkodás kulcstényezői? Milyen szerepük volt a papoknak és lelkészeknek a falvakban és kisvárosokban a történelmi Magyarországon és Erdélyben? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresik a választ az MTA Lendület programjának ez évi nyertesei.

Élőszereplős Vízipók-csodapók, planktonmikroszkóp, digitális homokozó, kipróbálható műszerek, csatornából kifogott tárgyak tárlata – MTA Víznap a belváros szívében június 1-jén

k, 05/22/2018 - 08:53
Rengeteg bemutatóval, interaktív kísérlettel, ásványvízkóstolással és előadások, filmvetítések sokaságával várják az érdeklődőket a szervezők 2018. június 1-jén 9 és 15 óra között az MTA Széchenyi téri Székházában és az épület előtti parkolóban. Ízelítőnk a programkínálatból.

László Gyula Digitális Archívum – új oldal az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont gondozásában

k, 05/22/2018 - 00:00
A 20. század egyik kiemelkedő művész-tudós egyéniségének mindennapjaiba nyújt betekintést az a több mint tízezer oldalnyi digitalizált dokumentum, amely mostantól elérhető a magyar őstörténet és neves kutatója iránt érdeklődők számára.

„Jubileumi megemlékezések” – arcok, tudósi életpályák a múltból

cs, 05/17/2018 - 10:19
Váljon minél szélesebb körben ismertté az MTA-val kapcsolatban álló tudósok, közöttük kivételes politikusok, közéleti személyiségek életpályája – ez a célja annak a rovatnak, amelyet Hamza Gábor, az MTA rendes tagja szerkeszt az Akadémia IX. Állam- és Jogtudományok Osztálya honlapján. A közelmúltban két újabb darabbal, a Hauser Arnoldról és Berzeviczy Albertről írt megemlékezéssel bővült a portrék sora.

Láthatatlan csecsemő, barátságos fejtetvek és izgalmas illatok – lezajlott a FameLab döntője az Akadémián

k, 05/15/2018 - 12:50
Kis-Tóth Ágnes nyerte a FameLab magyarországi döntőjét, melyet az MTA Székház Dísztermében rendeztek meg hétfőn, 2018. május 14-én. A fekete lyukak titkait bemutató fizikus képviseli Magyarországot a júniusi nemzetközi döntőn a Cheltenham Science Festivalon Nagy-Britanniában. A második helyezett a fejtetvek meglepő evolúciós szerepét bemutató előadásával Rózsa Lajos lett, a közönségdíjat pedig Fiser Béla kémikus nyerte el.

Pléh Csaba az MTA oktatásügyi határozatáról – médiakörkép

k, 05/15/2018 - 00:00
Az MTA Közgyűlése 2018. május 7-én határozatban állt ki az oktatásügy támogatása mellett. Pléh Csaba, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának elnöke az utóbbi napokban több médiumban is nyilatkozott a témában.

Oldalak

 
 
 

Belépés