Üdvözöljük a DEIDI honlapján!

Mozgásban konferencia

MTA

Subscribe to MTA hírcsatorna
Frissítve: 2 óra 15 perc

Kodály-koncert az Akadémián – véget ért a Magyar Tudomány Ünnepe

cs, 12/07/2017 - 11:37
A Marczibányi téri Kodály Iskola kórusának Kodály Zoltán tiszteletére szervezett koncertjével zárult az idei Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozata.

Módszerek és tanácsok – megkezdte munkáját az MTA újjáalakult Közoktatási Elnöki Bizottsága

cs, 12/07/2017 - 10:27
Az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programjának tapasztalatai, a pedagógusképzés helyzete és fejlesztésének feladatai, valamint a tankönyvnek a mai oktatásban betöltött szerepe – néhány téma a tevékenységét Pléh Csaba akadémikus vezetésével végző testület 2019 tavaszáig szóló munkatervéből.

Az MTA új doktorait köszöntötték az Akadémia Székházában

sze, 12/06/2017 - 00:00
Kiemelkedő tudományos kutatói munkásságot fejtettek ki, egy doktori műben pedig bemutatták és sikeresen megvédték legutóbbi tudományos eredményeik egy kiemelt részét – e teljesítményükért 65-en vehették át szerdán az MTA doktora cím megszerzését tanúsító oklevelet a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében.

Junior primák – tíz fiatal kutatót díjaztak az Akadémián

sze, 11/29/2017 - 10:25
Tizenegyedik alkalommal adták át a Magyar Tudományos Akadémia Székházában a Junior Prima díj magyar tudomány kategóriájának díjait. Az elismeréseket elnyerő tehetséges tudósok között idén kémikusok, bioinformatikus, idegtudós, kutatóorvosok és a földtudományok művelői is vannak.

Díszdoktorrá avatta Vékás Lajost, az MTA társadalomtudományi alelnökét a Heidelbergi Egyetem

sze, 11/29/2017 - 10:08
Díszdoktori címet adományozott a nagy múltú Heidelbergi Ruprecht Karl Egyetem Szenátusa Vékás Lajos jogtudósnak, a Magyar Tudományos Akadémia társadalomtudományi alelnökének, az ELTE volt rektorának. Az indoklás szerint a magánjog területén végzett tudományos munkája mellett a két egyetem közötti szakmai és tudományos kapcsolat kezdeményezése és fenntartása tette őt érdemessé a megtisztelő címre.

Űripar és hétköznapi tudomány — beszélgetés az MTA Miskolci Területi Bizottságának elnökével

k, 11/28/2017 - 16:02
A Magyar Tudományos Akadémia legkisebb területi bizottsága Magyarország műszaki anyagtudományi kutatásainak fővárosában működik. A bizottság nyáron újraválasztott elnökével, Roósz Andrással akadémikussal beszélgettünk űrkemencéről, az áltudomány elleni küzdelemről és egy vadonatúj kutatóintézet terveiről.

Dragomán György és Pintér Béla is ott van a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia új tagjai között

k, 11/28/2017 - 08:00
A Makk Károly halála után megüresedett elnöki posztra Maurer Dóra festőművészt választották. A tisztviselő-választás mellett mind az öt szakosztályba új tagokat vettek fel, a teljes lista cikkünkben olvasható.

Főtitkári elismerés tudományszervezői és kutatói munkáért

p, 11/24/2017 - 00:00
Tizenöten kiemelkedő tudományszervezői, igazgatási, fenntartási, szolgáltatási vagy üzemeltetési munkájukért, tizenketten pedig idén először kutatói tevékenységükért vehették át Török Ádámtól, az MTA főtitkárától az Akadémia vezetői által alapított elismeréseket.

Forgalmi korlátozások, lezárások a Széchenyi István tér körül

sze, 11/22/2017 - 10:50
Li Ko-csiang, a Kínai Népköztársaság miniszterelnökének látogatása miatt a Lánchíd budai hídfőjétől az Arany János, a Nádor és a Wekerle Sándor utca területéig fokozott biztonsági intézkedést rendelt el a Terrorelhárítási Központ. Ezért november 26-ától, vasárnaptól egészen november 29., szerda délután 14 óráig forgalmi korlátozásokra kell számítani az V. kerületi Széchenyi István tér környékén.

Lovász László Honoris Causa Pro Scientia Aranyérmet kapott

k, 11/21/2017 - 17:03
Az Országos Tudományos Diákköri Tanács legrangosabb, meghatározó személyiségeknek szóló, kétévenként odaítélt elismerését a tudományos diákköri munkát és a tehetségeket támogató feladatvállalásáért, példamutató személyes elkötelezettségéért és nemzetközileg elismert szakmai munkásságáért vehette át az Akadémia elnöke.

Kihirdették az „Élvonal” kiválósági program nyerteseit

k, 11/14/2017 - 11:18
Az összesen 3 milliárd forintos támogatáson tizenkét kutatócsoport osztozik, melyek több mint fele akadémiai kötődésű.

„Az iskolák még nem készek beépíteni az oktatásba az okostelefont” – interjú Pléh Csabával a Magyar Nemzetben

h, 11/13/2017 - 13:04
A Közoktatási Elnöki Bizottság elnökével Molnár Csaba beszélgetett az előtte álló feladatokról, továbbá arról is, hogy mit talál izgalmasnak a nyelvekben, mi vezette a pszichológia felé, milyen együttműködést vár a kormánytól és mi a véleménye a CEU-ügyről.

A World Science Forum 2017-es zárónyilatkozata

szo, 11/11/2017 - 10:03
A béke jóval több, mint a konfliktus hiánya – hangsúlyozza a 8. World Science Forum (WSF) zárónyilatkozata, amelyet a Jordániában szervezett fórum utolsó, ünnepélyes plenáris ülésén fogadtak el a résztvevők.

Áttörni az információs buborékokat – véget ért a 2017-es World Science Forum

szo, 11/11/2017 - 00:00
Zárónyilatkozat elfogadásával ért véget a 8. World Science Forum Jordániában. A tudósok, tudományos kérdésekkel foglalkozó diplomaták, politikusok és üzletemberek fórumát nyolcadjára szervezte meg hét nemzetközi partnerrel közösen a Magyar Tudományos Akadémia. A fórumot Lovász László, az MTA elnöke értékeli.

„Az alternatív tény hazugság” – nem csak tudománypolitikai témákról tanácskoznak a World Science Forumon

cs, 11/09/2017 - 14:59
Az álhírek terjedése komoly veszélyt jelentett már az MTA alapítása utáni évtizedekben, és napjainkban még inkább az – mondta Lovász László Jordániában, a 8. World Science Forum tudományos tanácsadással foglalkozó tematikus ülésén. Kondorosi Éva, az Európai Kutatási Tanács (ERC) alelnöke arról beszélt, milyen hátrányok érik munkahelyükön a kutatásban dolgozó nőket.

Elhunyt Besznyák István orvos, onkológus, az MTA rendes tagja

cs, 11/09/2017 - 12:45
Életének 86. évében, 2017. november 7-én elhunyt Besznyák István akadémikus, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa. A Széchenyi-díjas tudós a magyar onkológiai kutatások kimagasló alakja volt.

Csak a tudomány mentheti meg a világot – megkezdődött a World Science Forum Jordániában

k, 11/07/2017 - 11:21
„Nem elég elemezni a nyugtalanító folyamatokat, hanem tudományos felfedezésekre és erre alapozott technológiai fejlődésre van szükségünk a globális problémák kezelésére” – mondta Lovász László, az MTA elnöke a nyolcadik World Science Forum (WSF) résztvevői előtt Jordániában. A kutatók, döntéshozók és tudománypolitikával foglalkozó szakemberek legnagyobb nemzetközi tanácskozását a világ legalacsonyabb tengerszint alatt fekvő vidékén, a Holt-tenger partján rendezik 2017-ben.

Oldalak

 
 
 

Belépés