Üdvözöljük a DEIDI honlapján!

Mozgásban konferencia

MTA

Subscribe to MTA hírcsatorna
Frissítve: 2 óra 29 perc

A Magyar Tudományos Akadémia közleménye

k, 10/16/2018 - 14:27
Tájékoztató a Magyar Tudományos Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium közötti egyeztetésről – 2018. október 16.

Galilei-díjat kapott Kelemen János akadémikus

cs, 10/11/2018 - 00:00
„Az olasz gondolkodás történetével foglalkozó munkáiért” Kelemen János akadémikus kapta az idei Galilei-díjat. Az elismerést október 6-án Pisában adták át az MTA rendes tagjának, az ELTE professor emeritusának.

Az Akadémia nem tilt és nem cenzúráz

cs, 10/04/2018 - 14:19
Az mta.hu kérdéseire Lovász László, az MTA elnöke válaszolt.

Az MTA-ITM tárgyalásokról a Magyarul Balóval című műsorban

cs, 10/04/2018 - 08:34
A szerda esti műsor vendége volt Hudecz Ferenc akadémikus, az MTA Elnökségének meghívott tagja, Kiss László akadémikus, az MTA CSFK Csillagászati Intézet igazgatója és Szabó Gábor akadémikus, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke.

A stabil környezet a legfontosabb - először készült felmérés a 45 év alatti hazai kutatók helyzetéről

h, 10/01/2018 - 00:00
A fiatalokat leginkább az elhivatottság, a felfedezés izgalma vonzza a tudományos pálya felé, ugyanakkor éppen a pályakezdő, 35 év alatti kutatók látják a legbizonytalanabbnak a jövőjüket – ez az egyik legfontosabb megállapítása annak az MTA által kezdeményezett felmérésnek, amely a teljes magyar tudományos életre kiterjedt. A jelentést 1760 megkérdezett válaszait értékelve készítette el kilenc fiatal kutató. Közülük ketten, Neumann Eszter, az MTA TK Kisebbségkutató Intézet tudományos segédmunkatársa, Toldi Gergely, a Semmelweis Egyetem tanársegéde, valamint Pósfai Mihály, az MTA rendes tagja, a fiatal kutatók helyzetével foglalkozó, Lovász László által létrehozott eseti bizottság elnöke foglalta össze az mta.hu számára a kutatási jelentés néhány főbb pontját. A dokumentum a beszélgetés után teljes terjedelmében olvasható.

A határon túli iskolákba is eljut Magyarország Nemzeti Atlaszának új kiadása az MTA és a Kormány együttműködésében

cs, 09/27/2018 - 09:03
2018. szeptember 27-én mutatták be a Magyar Tudományos Akadémia Székházában Magyarország Nemzeti Atlasza új kiadásának Természeti környezet című kötetét. Újdonság, hogy az új kiadás nem csupán a címben foglalt Magyarország, hanem hazánk, a Kárpát-medence egészének bemutatására is törekszik. Az atlasz folyamatosan frissülő online változata szabadon letölthető lesz.

Egy etológus és egy kémikus kapta idén A nőkért és a tudományért ösztöndíjat

sze, 09/26/2018 - 15:18
Csapó Edit kémikus és Kubinyi Enikő etológus nyerte idén a L’Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű magyar ösztöndíját, amelyet hétfőn adtak át Budapesten.

Tájékoztató az MTA és az ITM közötti egyeztetésekről, 2018. szeptember 25.

sze, 09/26/2018 - 09:44
A szeptember 25-ei elnökségi ülésen az MTA elnöke tájékoztatást adott a szeptember 11-ei elnökségi ülés óta az ITM-mel történt egyeztetésekről.

Fejlesztés, alkalmazás, innovációs gondolkodás – az MTA SZTAKI programjai a Kutatók Éjszakáján

p, 09/21/2018 - 10:22
Virtuális, 360 fokos panoráma környezetben működő oktató játékok fortélyaival, a holografikus képalkotással, illetve a drónok fejlesztésének trükkjeivel is megismerkedhetnek azok, akik ellátogatnak jövő héten pénteken, a Kutatók Éjszakáján az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetébe.

Az MTA vezetésével elkészült Magyarország Nemzeti Atlaszának új kiadása

cs, 09/20/2018 - 12:06
2018. szeptember 27-én mutatják be a Magyar Tudományos Akadémia Székházában Magyarország Nemzeti Atlasza új kiadásának Természeti környezet című kötetét. A kiadvány az MTA és a Kormány együttműködésében valósult meg.

Iskolákhoz vinné a szép és szórakoztató matematikát a Gondolkodás Öröme Alapítvány

sze, 09/19/2018 - 13:09
A Repülő Iskola szervezői szeretnének az ősz folyamán minél több kilencedikes osztályhoz eljutni, hogy játékos és gondolkodtató alkalmakat tartsanak, melyeken a diákok a szokásostól eltérő módon foglalkozzunk matematikával. Mutatjuk, hol lehet jelentkezni!

„150 éves az Akadémia székháza” – kiállítás kötetbe szerkesztve

sze, 09/19/2018 - 10:30
Gazdag programsorozattal emlékezett meg három évvel ezelőtt az Akadémia székházának másfél évszázaddal ezelőtti megnyitásáról a tudós társaság. Az egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért rendezvény a kor szellemiségét megidéző, valamint az épület tervezését és megvalósítását bemutató kiállítás volt. A tárlat nyomán egy az MTA intézmény-, épület- és gyűjteménytörténetét összegző kötet jelent meg az MTA BTK Művészettörténeti Intézet gondozásában.

Tudománynépszerűsítő előadássorozatot indít a BME TTK

k, 09/18/2018 - 09:16
A BME Természettudományi Kara "Science Campus" néven indít előadássorozatot 2018 szeptember 28-án, amely elsősorban középiskolásoknak szól, de minden érdeklődő számára nyilvánosan látogatható. Az előadássorozat a korábban már három ízben megrendezett "BME TTK Sciencecamp" természettudományos nyári tábor hagyományait folytatja.

Alapkutatás és innováció az Akadémián – amit Magyarország legnagyobb kutatóhálózatáról feltétlenül tudni kell

k, 09/18/2018 - 00:00
Az ITM álláspontjának megfelelően megtörténik az MTA kutatóintézet-hálózatának átvilágítása, de ezt az MTA maga végzi el, és a megállapodás alapján az átvilágítás lefolytatása előtt az intézményi struktúrát érintő döntések nem történnek. Az MTA azt szeretné, hogy az átvilágítás és az ennek eredményeire alapozott, az új innovációs rendszerhez illeszkedő fejlesztések keretében tovább erősödne az alapkutatásokra épülő innovációs tevékenysége. A Magyar Tudományos Akadémia több ezer kutatónak ad munkát, nemzetközi szinten elismert alapkutatási műhelyek százait működteti, de az innováció felkarolására is nagy hangsúlyt fektet. Cikkünkben áttekintést adunk munkájukról és eredményeikről.

Részleges megállapodás az MTA és az ITM között

p, 09/14/2018 - 20:28
2018. szeptember 12-én az MTA szakértői munkacsoportja fogadta az ITM szakértőit, hogy a kutatóintézet-hálózat zökkenőmentes működésének jogi-gazdasági hátteréről egyeztessenek.

Kondorosi Éva, az MTA rendes tagja a Balzan-díj idei kitüntetettjei között

cs, 09/13/2018 - 12:31
Kondorosi Éva akadémikus kapta idén a kémiai ökológia területén a Balzan-díjat. A 750 000 svájci frankkal járó elismerést a pillangósvirágúak és a velük szimbiózisban élő nitrogénkötő baktériumok közötti kapcsolat molekuláris biológiájának feltárásáért ítélték oda az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatóprofesszorának, aki emellett az Európai Kutatási Tanács élettudományi alelnöke.

Oldalak

 
 
 

Belépés