Üdvözöljük a DEIDI honlapján!

Mozgásban konferencia

MTA

Subscribe to MTA hírcsatorna
Frissítve: 6 perc 7 másodperc

A CERN díját nyerte el az MTA Wigner FK fiatal kutatója

sze, 08/01/2018 - 13:29
Varga-Kőfaragó Mónika, az Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjának munkatársa nyerte el az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet elismerését az ALICE kísérleti együttműködés keretein belül írt doktori értekezéséért. A díjat idén 97 pályázatból csupán három fiatalnak ítélték oda.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének határozata az Innovációs és Technológiai Minisztériummal való további egyeztetésről

sze, 07/25/2018 - 16:52
2018. július 25-én ülésezett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Elnöksége. Az Elnökség két közgyűlés között az MTA legfőbb döntéshozó szerve. Az ülésre meghívást kaptak az MTA kutatóközpontjainak és önálló kutatóintézeteinek vezetői is. Az Elnökség elfogadta az MTA elnökének határozati javaslatát. Az Elnökség határozatát az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

Kormányzati szakpolitikához kapcsolódó kutatások az Akadémián

sze, 07/25/2018 - 10:06
Foglalkoztatáspolitika, oktatáspolitika, családpolitika, klímapolitika, innovációpolitika – ízelítőül néhány. az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontban folyó, szakpolitikai szempontból releváns kutatási területek közül. A kutatóközpont összeállításából az is kiderül, hogy számos olyan kutatási terület van ahol, az MTA KRTK nem csupán Magyarországon, de Európában is egyedülálló kutatási kapacitásokat épített ki.

Humboldt-díj az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársának

sze, 07/25/2018 - 09:42
Az elismerést Legeza Örs, a kvantuminformatika kutatója vehette át, akinek kvantumösszefonódással kapcsolatos módszerét most próbálják integrálni a világ első kavantumkémiai szoftverébe. A díjat a németországi Alexander von Humboldt Foundation adományozza olyan nemzetközileg megbecsült kutatóknak, akik Németországon kívül dolgoznak, és akiktől még további jelentős eredmények várhatóak. A díj összege 60 ezer euró, további, későbbi támogatási lehetőségekkel kiegészítve, a kutató teljes életében.

Tévedés, hogy jobb fával fűteni, mint szénnel – az EASAC szerint át kellene gondolni Európa megújulóenergia-politikáját

k, 07/24/2018 - 10:39
Ha eseti elbírálás nélkül fára, biomasszára cseréljük a szenet, a kőolajat és a földgázt, azzal tovább növeljük a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségét, és veszélyeztetjük a párizsi klímaegyezmény sikerét – figyelmezteti az Európai Unió tagállamait új szakértői véleményében az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC.

Elhunyt Solymosi Frigyes akadémikus, Széchenyi-díjas kémikus

h, 07/23/2018 - 18:06
A gyászhírt a szegedi önkormányzat közölte, mely 1999-ben díszpolgári címet is adományozott a tudósnak. Solymosi Frigyes 87 éves volt.

A Magyar Tudományos Akadémia Stratégiai Tanácsadó Testületének nyilatkozata

sze, 07/18/2018 - 11:10
Az MTA Stratégiai Tanácsadó Testülete határozottan támogatja az MTA elnökének és Elnökségének azt a kérését, hogy az MTA kutatóintézetei működési finanszírozására szolgáló költségvetési támogatást továbbra is az MTA költségvetési fejezetben tervezzék meg, és a tudományos kutatásokat többéves programok keretében és szigorú szakmai elbíráláson alapuló versenypályázati rendszerben finanszírozzák. A Testület meggyőződése, hogy Magyarország tudományos, innovációs és gazdasági-társadalmi versenyképessége csak így növelhető.

Kutatási stratégiák az MTA kutatóhelyein

sze, 07/18/2018 - 09:57
A tudomány gyorsan változó világában nem könnyű előre látni még néhány év távlatában sem. Egy közpénzből is gazdálkodó főhivatású kutatóintézet-hálózat tagjainak azonban már csak hatékonyságuk növelése érdekében is szükséges rövid-, illetve középtávú stratégiákat alkotni. Az MTA-nak tehát van kutatási stratégiája összakadémiai szinten, valamint az egyes intézetek szintjén is. Rövid összeállításunkban ezek megalkotásának előzményeit és az egyes intézmények önálló terveit ismertetjük.

Tiszta kutak, fürdésre csábító strandok – jó a Duna vízminősége

k, 07/17/2018 - 15:26
Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató intézetének jelentése a Duna kora nyári állapotáról, vízminőségéről a fitoplankton-vizsgálatok alapján.

Újabb három külföldi tudós társaság írt támogató levelet

k, 07/17/2018 - 10:07
A Royal Society, a British Academy, valamint a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia is kiáll a Magyar Tudományos Akadémia mellett.

Lovász László: a büdzsé elfogadása után folytatódhatnak a tárgyalások az ITM-mel

h, 07/16/2018 - 10:24
A 2019-es költségvetési törvény elfogadása után folytatódhatnak az egyeztetések a Magyar Tudományos Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között annak az összegnek a felhasználásáról, amely az Akadémiától a tárcához kerülhet át – mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTI-nek.

Néhány a sok ezerből – kutatási programok az Akadémián

p, 07/13/2018 - 00:00
Nukleáris biztonsággal kapcsolatos kutatások, újszerű víztisztítási eljárás megalapozása, az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók megfékezése, Magyarország Nemzeti Atlaszának elkészítése – ízelítőül néhány a Magyar Tudományos Akadémia rendkívül sokszínű tudományos tevékenységéből. Az MTA kutatóhelyein folyó munka eredményeiről az mta.hu-n eddig is rendszeresen beszámoltunk, de az ezt megkérdőjelező, a kutatók tevékenységével kapcsolatban megfogalmazott hamis állítások miatt csokorba szedtünk néhányat az elmúlt évek tudományos terméséből.

Félrevezető állítások a Figyelőben – az MTA helyreigazítást kért

p, 07/13/2018 - 00:00
A Figyelő 2018/27. számában „Megengedhetetlen az Akadémiáról vitázni?” címmel publikált összeállításban több félrevezető állítás is olvasható. Az MTA Kommunikációs Főosztálya ezért az alábbi helyreigazítás közlését kérte a lap főszerkesztőjétől.

Válasz a miniszternek - Vizi E. Szilveszter írása

cs, 07/12/2018 - 09:02
Válasz a miniszternek címmel rövid írás jelent meg a csütörtöki Magyar Hírlapban. A szerző, Vizi E. Szilveszter orvos, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke.

5+1 dolog, amit most tudni kell a Magyar Tudományos Akadémiáról

sze, 07/11/2018 - 10:01
Mi a feladata, miért fontosak a felfedező kutatások, kik dolgoznak a kutatóközpontokban, mi a tudományos függetlenség garanciája?

A székelység a magyar nemzet része

h, 07/09/2018 - 09:53
Az uralkodó történettudományi, régészeti, néprajzi és nyelvészeti álláspontok a székelyeket az etnokulturális értelemben vett modern magyar nemzet szerves részének tekintik. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének 2017 decemberében készített állásfoglalását a magyarországi székely nemzetiségi kezdeményezésről most teljes terjedelmében közöljük.

Valóságshow a tudományos közéletben – Freund Tamás írása 2006-ból

h, 07/09/2018 - 09:35
„Őrizzük meg, ami működőképesnek bizonyult, és ne essünk áldozatául a félrevezetésnek, az átalakításnak álcázott rombolásnak” – Freund Tamás, az MTA alelnöke 2006 augusztusában írt cikket a tudomány lejáratásának céljával indult kampányról. A Magyar Nemzetben megjelent írást változtatás nélkül közöljük.

„Az MTA kutatóinak szigorú elvárásoknak kell megfelelniük” – minőségbiztosítás az Akadémián

p, 07/06/2018 - 15:40
Több mint hatezer tudományos publikáció, szigorú kutatói minősítési rendszer, rendszeres beszámolók – összeállításunkban az akadémiai kutatóhálózat működését tekintjük át.

Oldalak

 
 
 

Belépés