A Német irodalom és kultúra alprogram felvételi követelményei

  • Német nyelv és irodalom szakos egyetemi/MA oklevél. 2011-től az ODT-adatbázisban megjelölt „fogadott mesterszakok”-on szerzett egyéb diploma, ilyen esetekben a jelöltnek felsőfokú (C1 szintnek megfelelő) német nyelvvizsgával kell rendelkeznie. 
  • Egy 2-3 oldal terjedelmű német nyelvű munkaterv, melyet a programtanácshoz és az alprogramvezetőhöz kell benyújtani.
  • Tudományos teljesítmény: dokumentált produktumok (közlemény, TDK-dolgozat stb.) alapján kapható pontok (ld. DE-DSZ 3. sz. melléklete). A pontozható teljesítmények azonosak a DE Tehetséggondozó Programjának Szabályzata II. 2. c) pontjában leírt, teljesítménykreditekkel elismerhető produktumokkal.
  • A felvételi vizsgán érvényesített értékelési szempontok a következők:
    • Szakmai tájékozottság – a mellékelt munkaterv és a felvételi vizsgán nyújtott teljesítmény alapján:
      • A tervezett értekezés célkitűzésének, módszerének, anyagának bemutatása.
      • A téma hazai és nemzetközi tudományos jelentőségének kifejtése. 
      • A tanulmányozandó korszakra, annak történelmi, társadalmi és irodalomtörténeti előzményeire vonatkozó ismerete. 
      • Az irodalomtudományi felkészültségnek olyan szintje, mely elegendő alap a szakmai véleményalkotáshoz és az önálló kutatómunka megkezdéséhez.
  • A felvételi vizsgáig végzett szakmai munka:
    • Szakmai fórumokon publikált (v. publikálásra elfogadott) publikációk (tanulmányok és recenziók). A publikációkat elektronikus formában a felvételi előtt 3 héttel el kell juttatni a doktori program vezetőjéhez (deidi@arts.unideb.hu).
    • TDK-szereplés
    • Fellépés, közreműködés szakmai fórumokon (előadás, közreműködés, kiadványszerkesztés etc.)
  • Diploma minősítése: a Doktori Szabályzat szerint.
  • Költségtérítés a 2023/2024-es tanévben:
    • költségtérítéses hallgatók: 70.000 Ft/félév (kreditérvényesítéssel egyedi elbírálás alapján a tandíj csökkenthető)
    • egyéni felkészülők: egyszeri 100.000 Ft.
       
Legutóbbi frissítés: 2023. 05. 30. 13:56