Angol irodalom és kultúra alprogram - bemutatkozás

Az Angol irodalom és kultúra alprogram a Debreceni Egyetem Brit Kultúra Tanszékén végzett oktatói-kutatói munkához kapcsolódik. A Brit Kultúra Tanszéken működik hazánk egyik legsikeresebb tehetséggondozó műhelye, az itt folyó képzés időről időre bekerül a nemzetközi egyetemi rangsorok élvonalába; az alprogramban számos nemzetközileg elismert szakember vesz részt a doktori hallgatók oktatásában, illetve segíti munkájukat. Az utóbbi években – az angol nyelvű képzésnek és egyes ösztöndíjprogramoknak köszönhetően – színes nemzetközi hallgatói közösség alakult ki, mely tovább erősítette az alprogramra jellemző inspiráló légkört és intellektuális sokszínűséget.

Az alprogramhoz csatlakozó hallgatók a hagyományos irodalomtörténeti témáktól a legfrissebb kultúra- és médiatudományi kutatásokig számos megközelítésmód és téma közül választhatnak. A tanszék máig őrzi kötődését az angol nyelvű irodalmak és kultúrák kutatásához, így prioritást élveznek az angol nyelvű kulturális termékekhez és jelenségekhez kötődő projektek. Mindemellett – a kortárs (poszt-)humán tudományok interdiszciplináris jellegével összhangban – a doktori alprogramban lehetőség nyílik olyan, ezekhez csak lazán kötődő kutatási projektekre is, amelyeket az adott témavezető szakmai háttere lehetővé tesz. (Az alprogramban részt vevő oktatók névsora és kutatási területei megtekinthetők az ieas.unideb.hu és a doktori.hu oldalakon.) Az alprogram keretében lehetőség nyílik (a teljesség igénye nélkül) olyan témák kutatására, mint a 19-20. századi angol irodalom, az irodalom- és kultúraelmélet, a posztkoloniális irodalom és kultúra, a mágikus realizmus, a posztmodern próza, a detektívtörténet, az angol írónők, az önéletrajz-elmélet és -kritika, a feminista irodalomelmélet és -kritika, a brit történelem, a kortárs vizuális művészetek, a filmelmélet, testelmélet, gender studies, a brit és európai filmművészet, a nemzeti identitás, a történelem és a társadalom filmes ábrázolása és ideologikus kontextusa, a dokumentumfilm-elmélet, a test, a betegség és az orvostudomány irodalmi vagy filmes ábrázolása, a biopolitika vagy az ír irodalom és kultúra.

Frissítés dátuma: 2020.09.06.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.